Pozovi

Župa Dubrovačka

Čarobni dio Hrvatske

ivanica banner

Župa Dubrovačka, područje povijesnog naziva Brenum, ilirskog podrijetla ili pak slavenskog oblika imena Žrnovnica, nastao prema mlinarskom obrtu, smješteno je između dostojanstvenog Dubrovnika i Duboke Ljute i obuhvaća 2 288 ha površine na kojoj živi oko 6 000 stanovnika. Nalazi se između 42° 39' sjeverne širine i 18°14' istočne geografske dužine, 6 km jugoistočno od povijesne jezgre grada Dubrovnika, u području blage mediteranske klime, prozračnog neba i toplog mora.

Omeđena sa sjeverne strane brdovitim lancem, što se strmo spušta prema slikovitoj kotlini ispunjenoj suptropskom vegetacijom i nizom sela u samoj blizini u uz rub Župskog zaljeva, sjedinila je na malom prostoru toliko obilje darova jedinstvene prirode, koji je zasigurno čine jednom od najljepših oaza dubrovačke rivijere. Nadaleko poznato jadransko more upravo u plavetnilu dubina njezinih zaljeva s brojnim pješčanim i šljunčanim plažama, nalazi puno potvrdu svojih vrijednosti

Spomenička i ambijentalna građevinska baština skladno se nadopunjuju brojnim sadržajima razmještenim uz samu morsku obalu. Bogata turistička ponuda udovoljava željama i najzahtjevnijih posjetitelja, počevši od gastronomske ponude, zabave i kulturnih događaja, do sportova na kopnu i moru. Zato, zbog sve te raznovrsnosti, doći u Župu dubrovačku jednom – znači vraćati joj se opet te je upoznavati uvijek nanovo.

KLIMA

Zemljopisni položaj ovog područja je tipičan mediteranski s blagim i vlažnim zimama te vrućim i sparnim ljetima ( prosječno 2.600 sunčanih sati).

Prosječna godišnja količina oborina je 1.250 mm, temperatura zraka 17 C, a ljetna temperatura mora 22 C. Jako je puno sunčanih dana i tijekom zimskih mjeseci.

Prosječna ljetna temperatura zraka je 27 C koju ublažuje blagi maestral – glasnik lijepog vremena, dok tijekom hladnijih mjeseci uobičajeno pušu bura i jugo.

FLORA I FAUNA

Naša obala je prelijepa, prožeta zaljevima, plažama, strmim stijenama i mnoštvom pošumljenih otoka.

Velika je raznolikost i flore u kojoj prevladavaju čempresi, borovi i masline kao i vinogradi, plantaže limuna i naranača – zajedno s aromatičnim biljem i cvijećem kao i egzotično bilje kao što su palme, agave, kaktusi koje stvaraju poseban ugođaj.

Ljubitelji prirode ovdje će pronaći pravi mediteranski krajolik, a ljubitelji jedrenja prelijepo more i marine.

 Izvor: dubrovnik-riviera.hr

Ivanica Novo naselje M20, 88370 Općina Ravno

063 269 230 | 063 056 776 | 098 193 4647

info@ivanica-village.com

Pravila o zaštiti privatnosti Uvjeti korištenja Politika o kolačićima

Informacije na ovoj web stranici imaju informativni karakter. U slučaju eventualne ljudske ili tehničke greške, mjerodavni su podaci dostupni u katastarskom planu općine Ravno.

logo