Pozovi

Dubrovnik

“Ako želite vidjeti raj na Zemlji, dođite u Dubrovnik”

ivanica banner

Dubrovnik je grad koji se nalazi na samom jugu Republike Hrvatske i administrativno je središte Dubrovačko-neretvanske županije. Radi se jednom od najvažnijih povijesno-turističkih središta u Hrvatskoj, ali i u Europi. Dubrovnik danas broji oko 43 tisuće stanovnika i mnoštvo znamenitosti koje godinama privlače nove turiste, a istovremeno zadržavaju stare. Za početak vrijedi spomenuti da je Dubrovnik, kao grad, 1979. godine dodan na UNESCO-ov popis Svjetske baštine.

Gradske zidine
Gradske zidine apsolutno su najposjećenija znamenitost grada Dubrovnika. Radi se o jednom od najočuvanijih fortifikacijskih sustava u Europi i svojom duljinom od skoro dva kilometra pravi su magnet za privlačenje posjetitelja i turista. Šetnjom ovim zidinama svatko ima priliku saznati mnogo o povijesti grada i upoznati se s još nekim građevinama i tvrđavama koje su služile za obranu. Tko god se našao u Dubrovniku, u koje god doba godine, gradske zidine su apsolutni hit i jednostavno ih je nemoguće izostaviti s popisa mjesta koje posjetiti.

Tvrđava Lovrjenac
Tvrđava Lovrjenac je jedna od tvrđava koje se mogu upoznati šetnjom gradskim zidinama Dubrovnika. Nalazi se na zapadnoj strani gradske jezgre, a pozicionirana je na 37 metara visokom brdu. Lovrjenac je simbol slobode Dubrovnika, a na njenom ulazu nalazi se i natpis: “Ni za sve blago svijeta ne prodaje se sloboda”. Ova se građevina po prvi put spominje još davne 1301. godine, a danas je dom raznim priredbama i Dubrovačkim ljetnim igrama.

Stradun
Stradun je najpoznatija dubrovačka ulica, a ujedno i glavna ulica u staroj gradskoj jezgri. Ona spaja zapadni i istočni ulaz u grad, a nastala je još negdje u 11. stoljeću. Na Stradunu se nalazi Velika Onofrijeva fontana kojom se znaju i danas rashladiti prolaznici u vrućim danima. Također, moguće je u ovoj ulici pronaći i Orlandov stup koji ćemo još spomenuti nešto detaljnije. Na Stradunu se nalaze i galerije slika poznatih dubrovačkih umjetnika te razne suvenirnice. Ova je ulica duga 300-tinjak metara i idealno je mjesto za laganu šetnju.

Park Orsula
Park Orsula je predivni dubrovački park s vidikovcem koji svim posjetiteljima i turistima pruža neke nezaboravne prizore. Ipak, ovaj je park najpoznatiji po svom festivalu koji iz godine u godinu okuplja brojne glazbene umjetnike. Budući da se radi o predivnoj lokaciji, poznatim izvođačima i prizorima koji su vidljivi iz gledališta, ovaj festival postao je poznat i daleko izvan granica Republike Hrvatske.

Orlandov stup
Orlandov stup nalazi se, kao što smo rekli, na Stradunu, pred crkvom svetog Vlaha. Izgrađen je 1417. godine, a prikazuje jednog od viteza vojske Karla Velikog koji se zvao Roland. Orlandov stup oduvijek je imao velik značaj za Dubrovnik, a to vrijedi i danas. Jedna od zanimljivosti koje se vežu za ovaj stup je činjenica da su lokalni stanovnici kao mjeru za duljinu koristili dubrovački lakat. Dubrovački lakat zapravo je duljina Orlandovog lakta koja iznosi 51.2 centimetra. Ta mjera je ucrtana čak i na podlaktici stupa i samom podnožju.

Crkva svetog Vlaha
Sveti Vlaho zaštitnik je grada Dubrovnika, a njegova crkva je jedna od većih znamenitosti tog grada. Izgrađena je početkom 18. stoljeća na mjestu gdje se i prethodno nalazila crkva koja je stradala u požaru 1706. godine. Crkva je građena baroknim stilom, a gradnja je trajala 8 godina. Početkom studenog 2014. godine crkva je bila zatvorena te se renovirala unutrašnjost i vraćen joj je sjaj kakav ju je krasio kroz povijest. Ponovno je otvorena 2016. godine, na točno 1700. godišnjicu smrti dubrovačkog zaštitnika Vlaha.

Dubrovnik je posljednjih godina postao istaknuto turističko središte na karti svijeta. Malo tko danas nije čuo za ovaj grad, a u prilog popularnosti mu ide i činjenica da su se upravo na njegovim ulicama snimale i neke od najpoznatijih scena u svijetu filmova i serija. Naravno, najistaknutija od njih je Game of Thrones (Igre prijestolja) čije su se glumice i glumci iz sezone u sezonu rado vraćali u ovaj raj na zemlji. Uz to, tko se upoznao s poviješću ovog grada, mogao ga je samo još više zavoljeti jer neke stvari koje su se događala na ovom prostoru uistinu su hvale vrijedne i fascinantne.

Omiljeno mjesto zvijezdama
Osim zvijezda Igri prijestolja, velik je broj drugih poznatih osoba koji su u samo nekoliko posljednjih godina barem jednom posjetili Dubrovnik. Međutim, ovo nije trend koji je nastao preko noći budući da je još u 19. stoljeću Lord Byron hvalio ovaj grad, a pisac i nobelovac George Bernard Shaw je pozvao sve da ga posjete nazvavši ga “rajem na Zemlji”.

 

Izvor: topdestinacije.hr

Ivanica Novo naselje M20, 88370 Općina Ravno

063 269 230 | 063 056 776 | 098 193 4647

info@ivanica-village.com

Pravila o zaštiti privatnosti Uvjeti korištenja Politika o kolačićima

Informacije na ovoj web stranici imaju informativni karakter. U slučaju eventualne ljudske ili tehničke greške, mjerodavni su podaci dostupni u katastarskom planu općine Ravno.

logo