Pozovi

Cavtat

Biser krajnjeg juga Hrvatske

ivanica banner

Na samom jugu Hrvatske, ni 20 kilometara od Dubrovnika, smjestio se Cavtat - grad izuzetne arhitekture, bogate povijesti i ljepote. Gradić brojnih palača, rezidencija i spomenika iz rimskog doba nalazi se na poluotoku Rat koji, zajedno sa susjednim poluotokom Sustjepanom, čini dobro zaštićenu i pristupačnu uvalu.

Ovaj grad je jedina i najveća urbana jezgra u Konavlima koja je građena planski. Mjesto je bogato turističkom ponudom i tu svatko može naći ponešto za sebe.

Osnovali su ga Iliri u 6. stoljeću prije Krista, kasnije su njime vladali Grci učinivši ga svojom kolonijom. Zatim su ga osvojili Rimljani 228. godine prije Krista te se Cavtat razvijao do 7. stoljeća nove ere kada je bio uništen. Oporavak je krenuo u 15. stoljeću kad je uslijedio značajan razvoj budući da ih je kupila Dubrovačka republika, zajedno s područjem Konavala te je grad nanovo izgrađen.

Takvo bogato i zanimljivo nasljeđe napravilo je od Cavtata prekrasni obalni gradić koji iza svakog ugla priča novu priču: njegov lijepi gotičko renesansni centar ukrašen je fragmentima iz prethodnih vremena – mozaicima, stelama, arhitravima i tako dalje. Ostaci rimskog amfiteatra mogu se vidjeti pokraj franjevačkog samostana, na vrhu poluotoka Rat na kojem se Cavtat nalazi mogu se pronaći ostaci rimskog foruma i grčkog hrama. Danas se na istom mjestu nalazi još jedna vrijedna građevina, mauzolej obitelji Račić, kojeg je napravio veliki hrvatski kipar 20. stoljeća, Ivan Meštrović. Još jedan velikan hrvatske umjetnosti 19. i 20. stoljeća vezan je za Cavtat: slikar Vlaho Bukovac rođen je ovdje. Danas se može posjetiti njegova rodna kuća.

Cavtat je, temeljem glasova turista zauzeo visoko treće mjesto na listi najboljih destinacija u Europi 2021. godine. Od 20. siječnja do 10. veljače 2021. milijuni putnika i turista iz cijelog svijeta glasali su za svoje omiljene destinacije među kojima su se uz Cavtat našli i Pariz, Rim, Kanari, Cappadocia, Capri, Firenca i drugi.

Uz izvrsno treće mjesto najpoželjnijih europskih destinacija Cavtat se od 2020. nalazi i na listi najsigurnijih destinacija u Europi.

Ivanica Novo naselje M20, 88370 Općina Ravno

063 269 230 | 063 056 776 | 098 193 4647

info@ivanica-village.com

Pravila o zaštiti privatnosti Uvjeti korištenja Politika o kolačićima

Informacije na ovoj web stranici imaju informativni karakter. U slučaju eventualne ljudske ili tehničke greške, mjerodavni su podaci dostupni u katastarskom planu općine Ravno.

logo